Stege – Hjärtat på ön Mön i Danmark

Stege auf der Insel Mön in Dänemark

Boende i Stege på Mön

En översikt över broarna

Den lilla staden och samtidigt huvudstaden på den danska ön Mön, ligger direkt mellan Stege Bugt och Stege Nor och har 3.973 invånare (från och med 2008). Slottet Valdemar 1. är Steges ursprung och byggdes 1175. Stadens layout från medeltiden är fortfarande väl bevarad trots förstörelse tidigare (t.ex. av staden Lübeck 1510 och 1522).

I Stege hittar du många intressanta specialbutiker, mysiga kaféer, ett bryggeri, vackra gröna områden precis vid vattnet och mycket mer.

Som ett bosättningsområde under vikingatiden berättar Stege en intressant historia: Under tidig medeltid landade vikingar i det smala vattnet mellan Stege och Lend Marke och hamrade en rad pinnar på marken. Du bör vara bekant med dessa stängningar för att komma in i Stege Nor. Den spikiga hälen polen (Jack) tar sitt namn från Stege.

Tisdagens marknader
Varje tisdag i juli och augusti förvandlas staden Stege till en stor marknad med bås, levande musik och bra erbjudanden.
Det finns något för alla här.

Silläventyr
Tack vare det lukrativa sillfisket fick Stege stadsrättigheter redan 1268 och var en rik stad med två kyrkor på medeltiden. En står fortfarande och är ovanlig i sin storlek.
Det finns ett medeltida slott vid hamnen – där Moens turistkontor ligger. Besök turistbyrån och få turistbroschyren på „Sillvägen“ och upptäck den medeltida historien med „hemliga“ platser.

Vallarna vid kvarnporten är en annan lämning från medeltiden. Steges Mauer Danmarks enda medeltida stadsmur och har en mycket imponerande effekt. Väggen har nu tömts och du är inbjuden till en promenad. Njut av gamla stan i Stege Stege och hamnen.

Møns Museum – Empiregaarden

Empire Farm från 1813 innehåller historiska föremålssamlingar och arkivmaterial från Moen, Bogo, Nyord, Faro och Lindholm.
Møns Museum öppnade 1914. Museet är inrymt i gamla Fry -prästgården och i början av 1958 flyttade museet till sin nuvarande omgivning. Gården byggdes av den rika köpmannen Krenchel, som rev ner registret över sin avlidne pappa bara 30 år gammalt köpmannahus för att ge plats för helt moderna förhållanden. Permanenta utställningar inkluderar Biedermeier Hof idag: en utställning om Stege Harbour, Cliffs of History från 1660-2000 och en ö i världen (om Møn Migration). Du kan läsa mer på Museums Empiregaardens webbplats.

För att känna igen den tidens gatulayout finns det en karta i Mön -museet som hjälper dig och som du fortfarande kan hitta runt i staden med lite skicklighet och tid. I den mysiga staden kan du också hitta några små butiker som har skräddarsytt sina erbjudanden för turister. Det finns dock inget stort shoppingområde. Alla dessa små affärer och stormarknader etc. ligger på huvudgatan Storegade. Om du vill shoppa där är det lämpligt att parkera bilen vid hamnen, eftersom parkeringsplatser är mycket sällsynta, särskilt under högsäsong.

Nöjesutbudet i Stege är ganska litet, det finns bara ett diskotek, en biograf och totalt tre barer. Skulle du någonsin hamna i Stege får du inte missa stadsturen på den så kallade sillvägen. Det ovanliga namnet på denna rutt kommer från det faktum att även under medeltiden blev bryggor för sillfiske i öns vatten mycket rika, eftersom de vid den tiden täckte nästan en tredjedel av Danmarks totala fiskbehov. Av denna anledning kan tre sill fortfarande hittas i stadens vapen.

Ur kulinarisk synvinkel är fisk därför högst upp på stadens meny. Så om du är på sillvägen följer du bara de 30 pinnarna som har placerats på intressanta platser och vars tittningsriktning visar ruttens fortsatta förlopp. Några av de 30 stationerna är: Turistkontoret, resterna av Stegeburg -muren, det gamla varvet i Stege, SCT. Knudstrasse, den tidigare muren och vallgraven i stadens befästningar, Mühlentor, handelsmannens Empiregarden med Mön -museet och många andra sevärdheter.

I juli och augusti äger Stege -festivalen också rum varje tisdag i Storegade. Mer information om Stege kan bäst erhållas på plats på Stege turistkontor.

Stege auf Mön

Schreibe einen Kommentar

*

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.